Μετατροπές ποσοτήτων

Αντιστοιχία κατά προσέγγιση μετρήσεων σε όγκο

60ml
1/4 φλιτζανιού τσαγιού
80ml
1/3 φλιτζανιού τσαγιού
120ml
1/2 φλιτζανιού τσαγιού
160ml
2/3 φλιτζανιού τσαγιού
240ml
1 φλιτζάνι τσαγιού

Αντιστοιχία κατά προσέγγιση ποσοτήτων σε βάρος

5g
1 κουταλάκι του γλυκού
15g
1 κουταλιά της σούπας
28g
2 κουταλιές της σούπας
55g
1/4 φλιτζανιού τσαγιού
112g
1/2 φλιτζανιού τσαγιού
228g
1 φλιτζάνι τσαγιού
454g
2 φλιτζάνια τσαγιού
 

Άλλες αντιστοιχίες

1 φλιτζάνι τσαγιού ακοσκίνιστο αλεύρι
140g
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι ή ζάχαρη
200g
1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
220g
1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένο τυρί
120g
1 φλιτζάνι τσαγιού κοπανισμένοι ξηροί καρποί
150g


Άλλες μετατροπές ποσοτήτων και μονάδες μέτρησης στην κουζίνα


Κουταλιές του γλυκού & φλυτζάνια  ζάχαρης
 Γραμμάρια
 Ounces
  1 κουτάλι του γλυκού
  5 γρ.
  1/6 oz
  1 κουτάλι της σούπας
  15 γρ.
  1/2 oz
  4 κουτάλι της σούπας ή 1/4 φλυτζ. τσαγιού
  60 γρ.
 1 3/4 oz
  5 κουτάλι της σούπας ή 1/3 φλυτζ. τσαγιού
  75 γρ.
 2 1/4 oz
  1/2 φλυτζ. τσαγιού
 100 γρ.
 3 1/2 oz
  2/3 φλυτζ. τσαγιού
 130 γρ.
 4 1/2 oz
  3/4 φλυτζ. τσαγιού
 150 γρ.
 5 oz
1 φλυτζ. τσαγιού
  200 γρ
 7 oz


Κουταλιές & φλυτζάνια  αλευριού
Γραμμάρια
Ounces
  1 κουτάλι της σούπας
  8,75 γρ.
  1/4 oz
  4 κουτάλι της σούπας ή 1/4 φλυτζ. τσαγιού
  35 γρ.
  1 1/4 oz
  5 κουτάλι της σούπας ή 1/3 φλυτζ. τσαγιού
  45 γρ.
  1 1/2 oz
  1/2 φλυτζ. τσαγιού
  70 γρ.
  2 1/2 oz
  2/3 φλυτζ. τσαγιού
  90 γρ.
  3 1/4 oz
  3/4 φλυτζ. τσαγιού
  105 γρ.
  3 1/2 oz
  1 φλυτζ. τσαγιού
  140 γρ.
  5 oz
  1 1/2 φλυτζ. τσαγιού
  210 γρ.
  7 1/2 oz
  2 φλυτζ. τσαγιού
  280 γρ.
  10 oz
  3 1/2 φλυτζ. τσαγιού
  490 γρ.
  16 oz /1 pound
  Σημείωση: 1 φλυτζ. τσαγιού κοσκινισμένο αλεύρι = 1 φλυτζ. τσαγιού ακοσκίνιστο μείον 1 1/2 κουτάλι της σούπας


 Κουταλιές & Φλυτζάνια βουτύρου
Γραμμάρια
Ounces
  1 κουτάλι της σούπας
  15 γρ.
  1/2 oz
  2 κουτάλι της σούπας
  30 γρ.
  1 oz
  4 κουτάλι της σούπας ή 1/4 φλυτζ. τσαγιού
  60 γρ.
  2 oz
  8 κουτάλι της σούπας ή 1/2 φλυτζ. τσαγιού
  115 γρ.
  4 oz
  1 φλυτζ. τσαγιού
  225 γρ
  8 oz
  2 φλυτζ. τσαγιού
  450 γρ.
  16 oz / 1pound


 Ορισμοί θερμοκρασιών
85°C (180°F)
αρχίζει να κοχλάζει το νερό
100°C (212°F)
αρχίζει να βράζει το νερό
108°C (220°F)
η σωστή θερμοκρασία για παρασκευή μαρμελάδας
115°C (240°F)
το σιρόπι αρχίζει να έχει μορφή κόμπου
160°C (320°F)
το σιρόπι αρχίζει να καραμελώνει


Θερμοκρασίες φούρνου
Κελσίου

Φαρενάιτ
Γκάζι
Περιγραφή
110°C 
225°F
 ¼
κρύος

   
130°C 
250°F
 ½
κρύος
140°C 
275°F
 1
πολύ χαμηλός

   
150°C 
300°F
 2
χαμηλός
170°C 
325°F
 3
χαμηλός
180°C
350°F
 4
 
μέτριος
190°C
375°F
 5
 
μέτρια ζεστός
200°C
400°F
 6
ζεστός
220°C
425°F
 7
ζεστός
230°C
450°F
 8
 καυτός