Πατάτες νέας σοδειάς ψημένες στη γάστρα


Υλικά:
  • 1 κιλό πατατούλες νέας σοδειάς
  • 5 καρότα
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
  • Χυμό 1 λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δενδρολίβανου
  • 1 κουτ. σούπας caraway seeds
  • ½ κουτ. τσαγιού αλάτι χοντρό
  • Μαύρο πιπέρι 

Εκτέλεση

Πλένετε καλά τις πατάτες. Βάζετε νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει, ρίχνετε μέσα τις πατάτες για 2 λεπτά. Είναι μια μορφή αποστείρωσης, εφόσον θα χρησιμοποιήσετε τις πατάτες ολόκληρες. Τις βγάζετε στην γάστρα που θα χρησιμοποιήσετε.

Χρειάζεστε μια πήλινη γάστρα με καπάκι, η οποία να χωρά τα λαχανικά σας ως επάνω. Δεν θα βάλετε καθόλου νερό. Τα λαχανικά θα ψηθούν με τους ατμούς τους , θα πάρουν χρώμα και θα παραμείνουν τρυφερά.

Περιχύνετε τις ζεστές πατάτες με το λάδι. Προσθέστε τα καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε δύο ή τρία κομμάτια. Μουσκέψτε σε νερό το σκόρδο και χωρίστε το σε σκελίδες, χωρίς να τις καθαρίσετε. Κάθε σκελίδα θα ψηθεί μέσα στη φλούδα της, θα καραμελώσει αλλά δεν θα καεί.

Προσθέστε τα φύλλα του δενδρολίβανου και τους σπόρους caraway, αλάτι και πιπέρι και το χυμό ενός λεμονιού. Ανακατέψτε καλά τα λαχανικά. Σκεπάστε τη γάστρα. Ψήστε για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σερβίρετε με σαλάτα ρόκας και κατσικίσιο τυρί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου